Tudományos előadások:

Főzzön másképpen!

Dr. Gyarmathyné Nemes Erzsébet
gyógyszerész-feltaláló

A VIVEGA csökkentett nátriumtartalmú sókeverék, zöldséggel, fűszerekkel, káliummal és magnéziummal, az Országos Élelmezéstudományi Intézet által engedélyezett és törzskönyvezett új magyar fűszersó. A drámai kép ellenére, amelyet a magyarországi halálozási statisztikák mutatnak a szív- és érrendszeri halálozások tekintetében, hangzik egy amerikai felhívás:

"A stroke, az agyi érkatasztrófák ugyanúgy megelőzhetők, mint a szívinfarktus."

Hasonló gondolat fogalmazódott meg több külföldi és hazai konferencián is. Ennek a felhívásnak a szellemében dolgoztuk ki és hoztuk forgalomba a VIVEGA fantázianevű szabadalmunkat, mint a megelőzés fontos eszközét. A rizikófaktorok szűrése és a radikális kezelés a legfontosabb teendő. A vizsgálatok számos rizikófaktort igazoltak, ilyen a Magas vérnyomás Magas vérzsírszint, stb.

A magas vérnyomás eredményes beállítása
        - 46%-ban diétán,
        - 56%-ban a sikeres gyógyszeres kezelésen múlik.

Táplálkozásunkban a kálium és nátrium arány is fontos! A helyes kálium és nátrium arány optimális felvétele 1:1. Ezzel szemben 3-4-szer annyi nátriumot veszünk magunkhoz, mint amennyi szükséges.

A VIVEGA-ban a helyes kálium-nátrium arány szerepel! A nátrium káliummal együtt adva nem emeli a vérnyomást!

Kékes professzor megállapítása szerint a kálium önmagában is képes a vérnyomás csökkentésére, a másik nagyon érdekes megfigyelés, hogy adagolása csökkenti a hipertóniás betegeken az agyi események vagy más érszövődmények kialakulását.

A kálium szükséges a szív munkájának normális működéséhez csakúgy, mint a magnézium.

A VIVEGA számos növényi komponensének jelentős antioxidáns tartalma kedvezően hat az érelmeszesedésben, magas vérnyomásban és koszorúér-betegségben szenvedők körében.

Az állandó magas vérnyomás megnehezíti a szív munkáját és károsítja azt. Ez a készítmény nemcsak leveszi a szívről a magas konyhasóbevitel által okozott terhet, hanem kálium és magnézium tartalma következtében védi is a szívet. Ajánlott napi adagja 8-10 g.

A VIVEGA ételízesítővel készült ételekben a nátrium-ion, a kálium-ion, a klorid-ion aránya optimális a hagyományos szerekkel szemben. Étrendi felhasználás mellett szívritmuszavar és szívinfarktus ellenes hatású.

Az átlagos vérnyomás ebben az indián törzsben 45-50 éves korban
        - Férfiaknál 107/67 Hgmm,
        - Nőknél 98/62 Hgmm.

Bizonyítani tudták, ha ilyen zárt törzseknél behatol a civilizáció és a sófogyasztás, a vérnyomás átlagértékek azonnal megemelkednek. Nem mindenkinél alakul ki azonban magas vérnyomás annak ellenére, hogy nagy a sófogyasztása, vannak sóérzékeny és nem sóérzékeny emberek. Az előzőek tartoznak a magas vérnyomásban szenvedők családjába. Ezeknél a sófogyasztás a szervezetben jelentős só és ezzel együtt vízvisszatartást okoz és mai tudásunk szerint ez az egyik oka a betegség kialakulásának. Nem meglepő, ha minden vérnyomáscsökkentő szer nélkül a sófogyasztás visszatartása hipertóniás betegeknél önmagában is képes a vérnyomás csökkentésére.[3]

Nehezíti a helyzetet, hogy a felvágottak, sonka, kolbász, a sajtok igen sok sót tartalmaznak. A kenyér sótartalma is 1,5-2%, ami annyit jelent, hogy ¼ kg kenyér napi elfogyasztása tartalmazza azt a nátriummennyiséget, amelyet elfogyaszthatunk és akkor még nem ettünk mellé semmit. A forgalomban lévő ételízesítők konyhasótartalma 70-80%.

Magas vérnyomás esetén a VIVEGA a választandó fűszersó asztalisóként és főzősóként egyaránt, mert csökkentett nátriumtartalmú, nátriumtartalma 17%, amely 40% konyhasónak felel meg és komplett ételízesítő is.[4]

A csökkentett nátriumtartalom az élelmiszertörvényben meghatározott kategória, amely kimondja, hogy csökkentett nátriumtartalmú az a sókeverék, amely 19%-nál nem tartalmaz több nátriumot.

Hazánkban minden harmadik-negyedik felnőtt embernek magas a vérnyomása. Minden második haláleset szív- és érrendszeri betegség következménye. Az elhunytak 72%-ában a magas vérnyomás diagnosztizált volt.

E tekintetben sajnos vezetünk Európában, az újabb adatok már azt mutatják, hogy világelsők lettünk.

A magas vérnyomást - a csendes gyilkost - mindenképpen kezelni kell, mert károsítja az agyat, szívet, vesét, ereket. Ha az erekben nő a nyomás, a szívnek nagyobb ellenállással szemben kell dolgoznia - olyan ez, mintha állandóan futnánk. Minthogy a kezelés hatékonysága 46%-ban a diétán múlik, nagyon nagy segítség a magas vérnyomás kezelésében a VIVEGA étrendi felhasználása.

Az emberi és állati testben a nátrium és kálium egyenlő mértékben fordul elő[5], ezért az optimális arány a nátrium- és káliumfelvételben 1:1. Ezzel szemben az Országos Élelmezéstudományi Intézet által koordinált Első Magyarországi Reprezentatív Táplálkozási Vizsgálatok azt mutatták, hogy a kálium-nátrium arány néptáplálkozásunkban 1:3 és 1:4 körül mozog, vagyis három-négyszer annyi nátriumot veszünk magunkhoz, mint amennyi szükséges.

A VIVEGA káliumtartalma 20%, így biztosítja az étrendi felhasználás során a kívánatos 1:1 nátrium-kálium arányt, figyelembevéve, hogy az alapanyagok nátriumtartalma nagyobb káliumtartalmuknál.

A hazai állatkísérletek és az olasz, valamint az amerikai humán kísérletek egyaránt azt bizonyítják, hogy a konyhasó (nátriumklorid) megfelelő mennyiségű káliumbevitel mellett nem emeli a vérnyomást.

"A Sós-iskola vizsgálatai Magyarországon már 3 évtizeddel ezelőtt felhívták a figyelmet és bebizonyították, hogy ugyanazon mennyiségű nátriumbevitel, ami kísérleti körülmények között vérnyomás-emelkedést idéz elő, megfelelő mennyiségű kálium adagolásakor hatástalan, vagyis azonos sóbevitelre elmarad az állatok vérnyomásának emelkedése. Néptáplálkozási megfigyelések is azt bizonyítják, hogy olyan népcsoportoknál, akiknek táplálkozását a kevesebb konyhasó és szükséges mennyiségű káliumfogyasztás jellemzi, kevesebb a magas vérnyomás. Jellemző ez a megfigyelés a vegetáriánus étrendet fogyasztókra is."[6]

Ezt bizonyítja az a humán kísérletsorozat és közlemény, amely olasz szerzők tollából jelent meg. Nagy nyomatékkal mutatnak rá arra, mennyire fontos a káliumdús ételek fogyasztása, különösen azoknál, akiknek magas a vérnyomása. 54 olyan beteget, akiknek vérnyomását gyógyszerek szedésével a normális értéken tartották, válogatás nélkül két csoportra osztották: az egyik csoport betegeit tanáccsal látták el, hogy megfelelő étrenddel hogyan növeljék káliumbevitelüket, a másik csoport tagjai a megszokott ételeket ették. Mindkét csoport betegeinek káliumfelvételét az étkezési naplójuk és a vizelettel kiürített kálium mennyiségének havonként történő ellenőrzésével követték. Egy év elteltével a káliumdús diétán élő betegeknek kevesebb vérnyomáscsökkentő gyógyszerre volt szükségük. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a megfelelő élelmiszerekből fokozott étrendi káliumfelvétel kényelmes és hatékony módja annak, hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek adagját mérsékeljék.

A káliumdús étrendet követő betegek jobban érezték magukat, kevesebb panaszuk volt, erről számol be egy amerikai közlemény is.[I]

Kékes professzor megállapítása szerint a kálium önmagában is képes a vérnyomás csökkentésére! A másik nagyon érdekes megfigyelés, hogy adagolása csökkenti a hipertóniás betegeken az agyi események, vagy más érszövődmények kialakulását.[7] A kálium fontos a szív normális működéséhez. Vannak gyógyszerek, amelyek a káliumot kiürítik a szervezetből, ilyenkor azt káliumtabletták adagolásával pótoljuk. Azoknak a betegeknek, akik káliumtabletták formájában káliumpótlásra szorulnak, feltétlen indokolt a VIVEGA étrendi felhasználása.

A betegek a VIVEGA étrendi felhasználása előtt konzultáljanak kezelőorvosukkal. A kálium a vesén keresztül ürül ki a szervezetből, az egészséges vese kiválasztja. Kóros elváltozások miatt - amilyen a veseelégtelenség, vagy a kálium-visszatartó gyógyszerek szedése -, felszaporodhat, ilyenkor ritmuszavarokat okoz, ezért ezekben az esetekben a VIVEGA használata nem javasolt.

A VIVEGA magnézium-citrátot is tartalmaz. Dr. Sellye János, a híres magyar származású professzor a magnéziumot stressz ellenes ásványnak nevezte. Kísérleti állatait meg tudta védeni különböző nagy stresszhatásoktól azáltal, hogy magnéziumot adott nekik. E védő hatású elem nélkül az állatok általában szívkárosodásban pusztultak el.[8]

A magnéziumhiány tünetei:
        - Szívritmuszavarok,
        - Szívinfarktus,
        - Koszorúér megbetegedések.

A magnézium kedvezően hat a szívműködésre, védi a szívet! Számos enzimreakcióban nélkülözhetetlen katalizátor. A magnéziumban gazdag étrend vérnyomáscsökkentő hatású.

Az 1994-ben megrendezett Budapesti Magnézium (és Orotsav) Szimpóziumon hangzott el, hogy a magnézium orotát kezelésben részesült betegek vizsgálati eredményeképpen - az anginás (szívkoszorúérgörcs) rohamok száma 62,8%-ra csökkent,
        - a gyorshatású nitrátkészítmények iránti igény (amilyen a nitromint tabletta nyelv alá helyezve vagy az aerosol) 41,2%-ra csökkent,
        - a hipertóniás betegek szisztolés és diasztolés vérnyomásértéke egyaránt csökken.[9]

A VIVEGA kizárólagos alkalmazásakor, mivel az étkezésben a felesleges mennyiségben káros konyhasó (nátrium-klorid) helyett adjuk a hasznos kálium és magnézium vegyületeket, a kedvező hatás hatványozódik, ezért szívritmuszavar ellenes és szívinfarktus ellenes hatású:
        - az anginás rohamok száma nullára
        - a gyorshatású nitrátkészítmények iránti igény ugyancsak nullára csökkenhet.

Ezen kívül a legújabb kutatások eredményei a Budapesti I. sz. Belgyógyászati Klinika közleménye alapján azt mutatják, hogy a magnézium trombózis-ellenes, a vérzsírokra gyakorolt kedvező hatásánál fogva véd az érelmeszesedés, atherosklerósis ellen.[10]

A VIVEGA a növények egész tárházát nyújtja számunkra. Ezek messze túlmutatnak az ízjavításon. Jelentős gyógyító hatásokkal is rendelkeznek. Az Amerikai Egyesült Államokban dollár milliárdokat költenek ma is növények kutatására. Villantsuk fel a VIVEGA növényi összetevőinek hatásait e kutatások fényében.

Az Amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet megállapításai szerint az ernyősvirágzatú főzelékfélék mint a sárgarépa, zeller, pasztinák számos olyan vegyületet tartalmaznak, amelyek közreműködnek a rák, a szívbetegségek elleni küzdelemben. Ezek az anyagok nem kaphatók tabletta vagy kapszula alakjában, ezért az egész élelmiszert meg kell enni. Aki szeretne hosszú ideig élni, ügyeljen arra, hogy az ernyősvirágzatú főzelékfélék rendszeresen szerepeljenek az étrendjében. Ezek bőségesen tartalmaznak antioxidánsokat, bétakarotint, flavonidokat. Azoknak a körében, akik naponta szednek antioxidánsokat, a szívbetegség ritkábban fordul elő. A kutatók úgy vélik, hogy az antioxidánsok megakadályozzák a "kis-sűrűségű lipoproteinek (LDL), vagyis a "rossz-koleszterin oxidációját, amely elősegíti az atherosklerosis kifejlődését, az artériák megkeményedését. [I/a]

A VIVEGA C-vitamin Komponense, amelyet éppen antioxidáns hatása miatt tettünk a készítménybe, csak fokozza ezt a kedvező hatást. A Chicagoi Egyetem kutatói Zellerben Egy 3 butilftalidnak nevezett vegyületet találtak, amely laboratóriumi patkányok vérnyomásást csökkentette. Az ázsiai népi gyógyászok a magas vérnyomást zellerrel kezelik.[I/b]A Petrezselyemlevél Vizelethajtó hatása közismert, csakúgy mint a Bors vagy Babérlevél emésztést elősegítő hatásai.

A Fokhagyma és vöröshagyma Az Allium nemzetséghez tartoznak.

A Nemzeti Rákszövetség az Allium nemzetség sok tagját vizsgálta meg. Megállapították, hogy ezek a növények hozzájárulhatnak számos, főleg az idősebb emberek között előforduló betegség, pl. az Alzheimer-kór, a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzéséhez. Számos mai vizsgálat erősíti meg a fokhagyma vérlipid tartalmára kifejtett kedvező hatását, kapszula és tabletta formájában is adják.

Erick Block kutató a fokhagymában egy Aljoen-nek nevezett anyagot fedezett fel. Ez a természetes vegyület a kísérletek tanúsága szerint hígan folyó állapotban tartja a vért és meggátolja a vérrögök képződését, védhet a szívinfarktus és szélütés ellen.[I/c] A Lestyán Több külföldi gyógyszerkönyvben is szerepel, epekőoldó, vizelethajtó hatású, a fogyasztótea-keverékek alkotórésze.A Paprika Kapszaicin tartalma állatkísérletekben befolyásolja a vérlipid szintjét, mérsékelheti a szívinfarktus és szélütés kockázatát. A patkányok vérében a triglicerid és a "kis-sűrűségű (LDL) lipoprotein, vagyis a "rossz-koleszterin jelentősen csökkent, ha sok kapszaicint tartalmazó tápon tartották őket.[I/d] A paprika használata tehát nem tilos, hanem hasznos!

Az áttekintésből látható, hogy a VIVEGA egy csokor egészség, csak tudni kell vele élni. Alkalmazható főzősóként és asztalisóként egyaránt. Az orvosok sokszor lemondóan nyilatkoznak, hogy a betegek a diétát nem tartják be. Ez bizony igaz. A sótalan, íztelen, színtelen étel kevés embernek ízlik. A VIVEGA-val készült ételek nemcsak nagyon egészségesek, hanem nagyon ízletesek is. Mindenkinek ajánlott az egészség megőrzésére, a reformkonyha fontos eleme. A VIVEGA-val megszórt párolt zöldség, burgonya, rizs nagyon jó.

A betegek a VIVEGA-t a megfelelő gyógyszeres kezelés kiegészítéseképpen alkalmazzák, ne a gyógyszeres kezelés helyett! Étrendi felhasználás mellett később orvosi konzultáció alapján mérlegelhető a gyógyszeradagok csökkentése.

A VIVEGA felhasználható mindenfajta élelmiszer elkészítéséhez. A cukorbetegek is fogyaszthatják, cukortartalma 1%. Az ajánlott napi 8-10 gr elfogyasztásával csak 0,08, illetve 0,10 gr jut a szervezetbe, ez a mennyiség egy fél mokkacukornál is kevesebb.

A VIVEGA-ban a konyhasót 60%-ban káliumsókkal, magnéziumsóval, C-vitaminnal, a felsorolt zöldség- és fűszernövényekkel pótoltuk.

Lényeges, hogy a VIVEGA étrendi felhasználása mellett kerüljük az erősen sózott élelmiszerek fogyasztását, mert a napi 2 gr nátrium bevitelét, ami 5 gr konyhasónak felel meg, csak így érhetjük el. A diéta csak így érheti el célját. Figyelemmel kell lenni arra, hogy az élelmiszeripar ontja finomabbnál finomabb termékeit, valamennyit túlsózva, mert a konyhasó a legolcsóbb ízesítőszer.

A VIVEGA nemcsak leveszi a szívről a magas konyhasóbevitel által okozott terhet, hanem kálium, magnézium, antioxidáns, zöldség- és fűszertartalma miatt védi is a szívet.

A fogyókúrás étrend kiegészítésére is kifejezetten alkalmas. A csökkentett nátriumtartalom miatt csökken a vízmegkötő képesség és ezzel együtt a testsúly. (A vizet a nátrium köti meg.) Az ideális ásványianyag bevitel miatt pedig elmarad az éhezés formájában jelentkező hiányérzet.

A VIVEGA-s étrend gerincét zöldséglevesek és főzelékfélék képezzék!

A hagyományos étkezési szokásoktól eltérően a betegek első étkezése VIVEGA-s zöldségleves legyen. A langyos folyadékfázisban oldott hasznos vegyületek az üres gyomorból gyorsan felszívódnak.

A VIVEGA-t nem túl sokkal a készrefőzés előtt tegyük az ételbe, a fontos antioxidánsok károsodását elkerülendő.

A VIVEGA-val az utánsózás is lehetséges.

Végül szólni kell arról is, hogy a hipertónia kezelése a legköltségesebb terápiák közé tartozik, nemcsak a nagyszámú előfordulás miatt, hanem azért is, mert nem gyógyítható, mint az átmeneti kóros veszélyhelyzet.

A költséghatás-elemzések bizonyítják, hogy a stroke prevenció költséges ugyan, de az elszenvedett agyi katasztrófa, a stroke utáni állapotok kezelése sokkal drágább, nem is beszélve a negatív pszichés és szociális hatásairól.[11]

A megelőzés hiánya okozta magas halálozás elfogadhatatlan.


        "Nem elég a célt látni,
        Járható útja kell,
        Nem elég az útra lépni,
        Az úton járni kell!"
[12]


Irodalom

1. Stroke prevencio újabb stratégiák kommentár.
Prof. Dr. Nagy Zoltán. Agyérbetegségek Országos Központja,
Országos Neurológiai és Pszichiátriai Intézet Budapest.
Orvostovábbképző Szemle. 1996. szeptember III. évf. 5. sz. 160. oldal.

2. Szempontok a magas vérnyomás diétás kezeléséhez.
Prof. Dr. Rigó János. Medicus Anonymus Családorvosi Havilap,
1998. június VI. évf. 6. sz. 11. oldal

3. Prof. Dr. Kékes Ede. Tudnivalók a magas vérnyomásról.
28. oldal. Springer Hungarica Kiadó Kft. 1997.

4. Prof. Dr. Rigó János (Országos Dietetikai Intézet igazgató)
Medicus Anonymus Családorvosi Havilap,
1999. március VII. évf. 3. sz. 21. oldal.

5. Römpp Vegyészeti Lexikon
4. német kiadás alapján készült kiegészített magyar kiadás,
2. kötet, 739. oldal, 1960.

6. Prof. Dr. Rigó János. Medicus Anonymus Családorvosi Havilap,
1998. június VI. évf. 6. sz. 11. oldal

7. Prof. Dr. Kékes Ede. Tudnivalók a magas vérnyomásról 64. oldal
Springer Hungarica Kiadó Kft. 1997.

8. Dr. Earl Mindell. Élj sokáig és érezd jól magad a vitaminok és ásványianyagok segítségével. Glória Kiadó, Budapest, 1996.

9. I. Német-Magyar Orotsav- és Magnézium Szimpózium

10. Az ischaemiás szívbetegség prevenciója és családorvosi gyakorlatban.
Dr. Keresztes Katalin, Dr. Kempler Péter - SOTE I. sz. Belgyógyászati
Klinika, Medicus Anonymus Családorvosi Havilap,
1999. április, VII. évf. 4. sz., 21. oldal

11. Kommentár dr. Elliot közleményéhez
Prof. De Chatel Rudolf SOTE I. Belgyógyászati Klinika, Budapest
Orvostovábbképző Szemle, 1996. szeptember, III. évf. 5. sz., 43. oldal.

12. Váczi Mihály: Nem elég című költeménye

I. Earl Mindell. R. PH., Ph.D. A vitalitás bibliája. Magyar Világkiadó, 1995. 149. oldal, 370. oldal.

I/a Earl Mindell. R. PH., Ph.D. A vitalitás bibliája. Magyar Világkiadó, 1995. 88. oldal.

I/b  Earl Mindell. R. PH., Ph.D. A vitalitás bibliája. Magyar Világkiadó, 1995. 371. oldal.

I/c Earl Mindell. R. PH., Ph.D. A vitalitás bibliája. Magyar Világkiadó, 1995. 133. oldal.

I/d Earl Mindell. R. PH., Ph.D. A vitalitás bibliája. Magyar Világkiadó, 1995. 152. oldal.

Powered by Professional IT Services