A VIVEGA konyhasó, kálium-klorid, kálium-citrát, ízfokozó E 621, szárított zöldségek és fűszerek: sárgarépa, pasztinák, zeller, vöröshagyma, petrezselyemlevél, fűszerpaprika, őrölt bors, fokhagyma, lestyánlevél, babérlevél, valamint kukorica-keményítő, cukor, magnézium-citrát és antioxidáns E 300 felhasználásával készült.
100 g tápértéke
Energia | 333 kJ | Fehérje | 4,0 g |
Szénhidrát | 7,0 g | Zsír | 0,25 g |
Na+ | 17,0 g | K+ | 20g |
Mg+ | 0,1 g |
Tárolás: sötét, száraz helyen, szobahőmérsékleten, levegőtől elzártan. OÉTI-engedély száma: 1470/D
Konyhasó: főleg nátrium-kloridból álló (NaCl) álló sókeverék; étkezési célokra használják. A fiziológiás konyhasóoldat ozmotikus nyomása azonos a vérplazmáéval, ezért a gyógyításban széleskörűen alkalmazzák.
Sárgarépa: latin nevén Daucus carota, kétéves, ernyős virágzatú főzeléknövény. Karógyökere, többek között, sok A- és C-vitamint, valamint karotint és cukrot tartalmaz.
Pasztinák: Pastinaca sativa, az ernyősök családjába tartozó sárga virágzatú növény. Magyarországon kaszálókon, réteken is megterem. A fehérrépához hasonló karógyökerét leveszöldségként és takarmányként is hasznosítják.
Zeller: latin nevén Apium graveolens, az egész Földön elterjedt ernyősvirágzatú kultúrnövény; őse a tengerparti sós iszapban nő. Értékes illóolajat tartalmaz. Megvastagodott karógyökeréből, gumójából, salátát, leveszöldséget, köretet készítenek, a leveleit – a metélő-, halványító vagy száraz zellerből – és a szárát zöldségként, ízesítőként fogyasztják.
Vöröshagyma: Régi kultúrnövény, amelyet gyógynövényként is használható. Latin nevén Bulbus, földalatti megvastagodott hajtás. Nagyon sok tápanyagot tartalmazó húsos illetve hártyás levélből alakul ki. A magyar konyha fontos alapnövénye, pörköltek, levesek nélkülözhetetlen összetevője.
Petrezselyem: fehérrépa, Petroselinum crispum, az ernyősök családjába tartozó, a Földközi-tenger mellékén vadon is élő kétnyári növény. Virágba szökkenésekor 1 méter magasra is megnő. Karógyökere konyhai zöldségféle, levele fűszer, ételízesítő, gyökere és levele is gyógyhatású (veseserkentő).
Paprika: Capsicum annum, a csucsorfélék családjába tartozó, magas C-vitamin-tartalmú fűszer- és zöldségnövény. Brazíliából származik és számos melegebb éghajlatú országban megterem. C-vitamin-tartalmát Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas magyar tudós mutatta ki. A kalocsai és szegedi piros fűszerpaprika a magyar konyha alapízesítője, de kedveltek a fehér bogyiszlói és cecei tájfajták is.
Bors: a borsfélék családjába tartozó – a Fűszer-szigetekről származó – növénycsalád. A legtöbb fajnak olajsejtjei vannak, melyek illó- és csípős anyagokat tartalmaznak. A fekete bors a trópusi kúszónövény, a Piper negrum kifejlődött, de éretlenül leszedett és megszárított termése, a fehér bors ugyanannak a növénynek a lehámozott, csonthéjas magja, a zöld bors pedig az éretlenül leszedett sós lébe vagy ecsetbe áztatott termés. A piros bors a cayenne-i bors.
Fokhagyma: latin nevén Allium sativum. A liliomfélék családjába tartozó, Belső-Ázsiából származó ősi fűszernövény. Fűszerként a hagymáját használják; erős szaga a fokhagymaolajból származik. A népi gyógyászatban érelmeszesedés és magas vérnyomás kezelésére használják. Baktériumölő anyagot, allicint tartalmaz.
Lestyánlevél: más néven maggifű, Levisticum officinale, az ernyősvirágzatúak családjába tartozó kedvelt konyhai fűszernövény.
Babérlevél: latin nevén Laurus nobilis, a Földközi-tenger vidékén a keménylombú, örökzöld erdők jellegzetes fája: az ókori görögök és rómaiak a győzelem és a halhatatlanság szimbólumaként tisztelték. Leveleit manapság fűszerként, gyümölcseit, valamint az abból nyert olajat gyógyításra használják.
Kukoricakeményítő: Latin néven Amylum maydis. A keményítő az emberi táplálkozás legfontosabb szénhidrátforrása, a nyál és a hasnyálmirigy fokozatosan bontja le könnyen felszívódó cukorrá.
Cukor: Tágabb értelemben a szénhidrátokhoz tartozó szerves kémiai vegyületek elnevezése. Megkülönböztetünk egyszerű, tovább nem bontható monoszacharidokat (pl. szőlőcukor, gyümölcscukor) és diszacharidokat, amelyek két monoszacharidból állnak (pl. nádcukor, répacukor, tejcukor, malátacukor). Az anyagcsere során a cukor oxidálódik, eközben hőleadás mellett a szervezet működéséhez szükséges energia felszabadul; szűkebb értelemben a cukorrépa, a cukornád és egyéb cukortartalmú növények és gyümölcsök nedvéből nyert, glukózból és fruktózból álló, édes ízű és magas tápértékű diszacharid; finomítványa a tiszta szacharóz. A melasz alacsony minőségű cukor.